27.sz. túra Zemplén-h.
2003. 08. 16. szombat Nyaralni voltunk családostul Kishután, a Banya-tanyán.
|
Az éjszaka a házban szállt meg egy fiatal pár. Mikor két nappal elõbb láttuk õket Füzéren, még nem is sejtettük, hogy nálunk fognak majd megszállni. Õk is kéktúráztak. Kishutáról akartam eljutni Bányi-nyeregbe. Reggel korán elvitt Klári Nagyhutáig. Bélyegeztem, majd nekivágtam. |
A falu végétõl visszanézve a szûkülõ völgybe nagyon megkapó, szép látvány volt. Még egy kicsit sütött a hold, de már derengett a reggel. A tetõ után erdõs, bokros, lejtõs völgy következett. Itt a fák alatt még határozottan sötét volt. Bizony néha a zabszem sem biztos, hogy befért volna… De nem ettek meg a mumusok és egy párás, széles völgybe jutottam. Kora reggel frissen trappoltam be Vágáshutára. A falu elõtt favágók dolgoztak az útmentén. A bélyegzõ hely még nem volt nyitva, így másnap jöttem vissza autóval bélyegeztetni. A kivezetõ szakaszon majdnem megettek a kutyák, de aztán mégsem… Érdekes, meredek szurdok oldalán vezetett az út, majd némi kaptatóval fel a hegyre. Késõbb egy hosszan elnyúló íves kanyarban lelegeltem az összes szedret. (Semmit nem hagytam az utánam, késõbb induló párnak) Hangulatos szintúton mentem, és a Mocsári réten megcsodáltam a szépen burjánzó fákat. Egy szakaszon még pisilni is kockázatos volt megállni, mert annyi hangyaboly és hangya volt, hogy pillanatok alatt felmásztak az ember
|
lábára. Valahol itt telefonáltam Klárinak, hogy jöhet értem. Csodálkoztam, hogy milyen tisztán felhallatszik a vonat hangja, pedig elég messze volt a vasút. Késõbb meg azon csodálkoztam, hogy hol a térképen jelölt hegy mellõlem. Aztán rájöttem, hogy én vagyok a gerincen, és mellettem völgyet jelölnek a szintvonalak. Hát van még mit tanulnom. |
( forrás: http://kektura.click.hu/ ) |
Sikeresen leértem a mûútig, és mivel Klári még nem volt sehol, elindultam a falu felé. Bélyegeztem, megcsodáltam a lovakat, haverkodtam a kutyákkal is. A faluban egy padon ettem, és meg is jött Klári.
2003. 08. 17. vasárnap Nem
esküszöm, hogy pont így voltak a napok. De az biztos,
hogy
ez egy vasárnap volt. (Jó két év
távlatából írom ezt a naplót) Kicsit
összezördültünk Klárival a reggeli
elvitelnél.
Mindenesetre Hollóházáig elvitt autóval. A
porcelán gyár portájánál
bélyegeztettem. Ez az elsõ
(utolsó) bélyeg
a kéktúrán. Az erdõben még
hallottam a harangot (ezért tudom, hogy vasárnap volt)
Aztán el is
vesztettem a
jelzést. Kellemesen
elkevertem magam. A
Sarjános-réttõl elõször a
Rákóczi-forrás felé mentem, aztán
gyanús lett, és vissza. Akkor úgy gondoltam, hogy
toronyiránt levágom
az utat. Még jó, hogy a bokrok miatt nem lehetett
(teljesen megszaggattak, a viperáktól is féltem), mert
még mindig mennék a
Gesztenyés-rét felé. Szerencsére a
villanyvezeték segítségével nagy
keservesen megtaláltam a
-t. Ez a
tájékozódás sem vált a
dicsõségemre. Nem is megyek többet
iránytû nélkül el
sehova. Végül feljutottam a Bodó-rétre.
Beazonosítottam a pár
évvel azelõtti emlékeimet a
vonalvezetésérõl. A vendéglõben
sikeresen bélyegeztettem,
és mivel a Nagy-Milicet
már többször
megjártam elõtte, most inkább a
-t
választva mentem le
Füzérre. Itt már benéztem az
északot a nap szerint. A
Hideg forrás kellemes nyirkos hely. Aztán már nem
nyirkos, hanem
száraz, köves.
|
Nagy-Milicen régebben, a lányommal. |
( forrás: http://kektura.click.hu/ ) Viszont a Füzéri várra csodálatos volt a rálátás. Beérve a faluba éppen falunapok voltak. A bélyegzõ hely zárva. Egy étteremben kértem bélyegzést. Itt okoskodott egy pacák, hogy mért nem megyek vissza |
oda, ahonnan jövök (mert oda mentek ki vásározni), ha bélyegzõ kell. De szerencsére a vendéglõs nõ normális volt, és elrendeztük a bélyegzést.
|
Füzér után a Komlósi-völgyben egy csodálatos réten vezetett az ösvény, visszanézve a hegy tetején magasodott a vár. Festõi volt a látvány. Azóta is bánt, hogy nem fényképeztem le akkor, ,ott. Szerencsére Hörpölin&son jóvoltából meg lett örökítve. Füzérkomlóson már jólesett leülni és pihenni. |
Úgy gondoltam, hogy tovább megyek Bózsva felé, de egyszer csak megszólalt a telefon és két perc múlva ott volt Klári. Hát ilyen az én feleségem… Persze, azonnal elszállt az összes vélt sérelmem.
2003. 08. 18. hétfõ Családostul indultunk el Kishutáról Bózsvára. A temetõnél átvágtunk a dombon, a Jáger Panzió mellett, szép kis hétvégi házak között értük el a Szuha-völgyet. Itt még egy szalamadrát is találtunk, de szerencsétlen már alig élt. Kellemes rétek és fenyvesek között mentünk be Bózsvára.
|
Megcsodáltuk a sziklát, bélyegeztünk és visszamentünk Kishutára. Kishután már majdnem esett az esõ, de szerencsésen megúsztuk. |
Nagyon
kellemes nyaralás volt, Kár, hogy megszûnt a
Banya-tanya. (úgy
hallottam.)