a
Országos Kéktúra

ROCKENBAUER PÁL

DÉL-DUNÁNTÚLI

KÉKTÚRAA Kaposvár és Szekszárd között már régebben meglévő Dél-dunántúli Kéktúra összekötése az Országos Kéktúrával - Rockenbauer Pál "Még egymillió lépés..." című TV filmsorozata nyomán - 1989-ben készült el.

Hazánk második hosszútávú turistaútja nevét a népszerű turistáról, szakíróról, népművelőről, TV-s személyiségről, Rockenbauer Pálról kapta, - így tisztelegve  emlékének.

Az EWV (Európai Vándor Szövetség) döntése nyomán a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrát bekapcsolták az Európai Hosszútávú Vándorutak hálózatába, ennek következtében 1995-ben a Bajánsenye - Szekszárd közötti szakasz az E7 vándorút része lett. Az útvonal karbantartását a területileg illetékes Természetbarát Szövetségek, valamint Molnaszecsőd - Zalalövő közötti szakaszt a Hegyek Vándorai Turista Egyesület (Budapest) végzi.Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra kiírása


A túra útvonala: a füzetben vázlatosan feltüntetett nyomvonalon haladó, a Vas megyei Írottkőtől a Tolna megyei Szekszárdig húzódó, 565 km hosszúságú kék sávval jelzett turistaút.

A túra irányítója: a Magyar Természetbarát Szövetség.

Ellenőrzőpontok: a füzet vázlatain bélyegzővel jelezett helyek, amelyek megnevezése az igazolás céljára bekeretezett részeknél található meg.

A teljesítés igazolása: a füzet megfelelő helyére beütött bélyegzéssel, vagy "nyalóka" beragasztással és keltezéssel történik. Valamennyi ellenőrző ponton kell pecsételni, vagy "nyalókát" beragasztani. Ennek hiányában, a pontot és személyt együtt ábrázoló, felismerhető fotók szintén igazolásul szolgálhatnak. Egy-egy útszakasz megszakításakor a befejezést és az újrakezdést is igazolni kell.

A túra teljesítése: történhet csoportosan, vagy egyénileg, hatéves kortól, állampolgárságra való tekintet nélkül, bármely irányba, bármilyen szakaszokra bontva, gyalog vagy sível (vegyesen is). A túra időpontja és időtartama tetszőleges. A túra többször is teljesíthető.

A teljesítés ellenőrzését és igazolását az MTSZ Gyalogtúra Bizottsága, illetve a területileg illetékes megyei természetbarát szervezetek végzik, majd a jelvény kiadásáról is intézkednek. A megyei szervezetek címei:

Baranya Megyei Természetbarát Szövetség: 7601 Pécs, Pf.: 174.
Somogy Megyei Természetbarát Szövetség: 7400 Kaposvár, Csokonai utca 3.
Tolna Megyei Természetbarát Szövetség: 7101 Szekszárd, Pf.: 125.
Vas Természetbarát Bizottság: 9700 Szombathely, Markusovszky utca 6.
Zala Megyei Természetbarát Szövetség: 8901 Zalaegerszeg, Pf.: 206.

A túra útvonalát sem a megyei bizottságok/szövetségek, sem egyéb szervek, szervezetek, illetve egyének nem változtathatják meg. Az ilyen irányú javaslatokat vagy igényeket az MTSz Gyalogtúra Bizottságához kell eljuttatni.


Tanácsok a túra teljesítéséhez

A korábbi RP-DDK igazoló füzetben megadott útvonal és ellenőrzőpont kiírás alapján már bejárt és igazolt (bélyegzett) útvonalszakaszt nem kell a megváltozott új útvonalon ismét bejárni és az új ellenőrző pontokon bélyegezni. Ugyanakkor a már megváltozott illetve megszüntetett útvonalszakaszokon most már nem ajánlatos elindulni, mert egyrészt nincs a helyszínen bélyegző, illetve "nyalóka" - a továbbiakban bélyegző - másrészt az útvonal elzárt, tiltott területen haladhat vagy egyéb okok miatt nem járható.

Bélyegezni azon a helyen (község, vasútállomás, turista- és erdészház stb.) kell, ahol azt a füzet megfelelő bekeretezett rovata előírja.

Bélyegzésként az MTSz által kiadott bélyegzők lenyomata, továbbá vasútállomásokon a MÁV bélyegzése szükséges. Megfelelő igazolás ezenkívül bármilyen bélyegzőlenyomat, amelyen az adott település (hely) neve szerepel.

A RP-DDK útvonalán több ellenőrző ponton un. "nyalóka" található, azonban bélyegzőpárnát ajánlatos a túrákra magunkkal vinni, mert a kihelyezett MTSz Kéktúra bélyegzők festékellátása nem biztosítható.

Amennyiben elháríthatatlan akadályoztatás miatt a kijelölt útvonalon nem lehet végigmenni (pl. bányaművelés, fakitermelés, csapadék okozta erózió stb.) kérjük, hogy ezt az MTSz Gyalogtúra Bizottságának haladéktalanul jelezzék, pontos helymegjelöléssel.

Ugyancsak kérjük, hogy a túrák során tapasztalt hiányosságokat, gondokat az MTSZ Gyalogtúra Bizottságával közöljék, lehetőleg írásban.

Mivel az útvonalon továbbra is előfordulhatnak változások, és a füzet ilyen szempontból történő folyamatos javítása megoldhatatlan, javasoljuk, túrára indulás előtt tájékozódjon a Kéktúra.hu  weboldalon.

Az adatok elavulhattak, friss információért látogass el a weblapra  Kéktúra.hu


Jó időt és túrázást kívánunk!