ALFÖLDI KÉKTÚRA
Az ALFÖLDI KÉKTÚRA hazánk második leghosszabb gyalogos turistaútja. Nevéhez híven bemutatja legnagyobb és "legmagyarabb" tájegységünk szinte minden jellegzetességét a Kiskunság homokbuckáitól a Körös-vidék végeláthatatlan szántóin át a Nyírség erdős területéig.
A közel 850 km hosszú útvonal végigjárása nem kevés kitartást és nyitottságot igényel, cserébe egyedülálló élményekkel ajándékozza meg a turistát.


Az Alföldi Kéktúra Szekszárdról, a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra végpontjától indul, és Sátoraljaújhelyig tart, ahonnan az Országos Kéktúra érhető el. A három nagy kék jelzésű túraútvonal alkotja az Országos Kék kört.

A túramozgalmat a Magyar Természetbarát Szövetség (MTSz) szervezi. Az útvonal átadása 1996-ban volt, a teljes jelzéshálózat 2000-re készült el. A túramozgalom teljesítéséhez az útvonal végigjárása mellett a kiadott térképes igazolófüzetben kell összegyűjteni a bélyegzéseket.

Hazánk harmadikként kialakított hosszútávú turistaútjának egyes szakaszait az EWV (Európai Gyalogtúra Szövetség) bekapcsolta az Európai Hoszzútávú Vándorutak hálózatába, így az Alföldi Kéktúra Szekszárd - Mindszent közötti szakasza az E7, a Sátoraljaújhely - Berettyóújfalu közötti szakasza pedig az E3 és E4 vándorút része lett.A túramozgalom története


Több alföldi megye természetjáróinak igénye alapján, az 1990-es évek elején kezdődött meg az Alföldi Kéktúra útvonalának kialakítása, melynek során néhány, előre nem várt nehézséggel kellett szembenéznünk.

A több évig - elsősorban a privatizáció miatt - elhúzódó munkálatok 1996-ban, a Millecentenárium évében jutottak olyan szakaszba, hogy megtarthattuk az útvonalavató túrát. Az útvonal végleges kialakítása és felfestése 2000-ben fejeződött be. Ekkor készült el a túramozgalom hivatalos igazolófüzete is, amely a hosszútávú túramozgalmak közül elsőként teljesen színes térképekkel jelent meg.

2006-ban a Természetbarát Szövetség 7,7 millió forintot kapott a három nagy kéktúra útvonalának rendbe tételére. Ekkor került sor az Alföldi Kéktúra útvonalának teljes felújítására is, amely néhol jelentős útvonalmódosításokat eredményezett. Kisebb változások voltak Sükösd (Bács-Kiskun m.) és Nyírlugos (Hajdú- és Szabolcs - Szatmár-Bereg megyék) térségében, és szinte teljesen új alapokra került a békés megyei szakasz.

Az útvonal karbantartását a területileg illetékes Természetbarát Szövetségek/Bizottságok végzik, számos önkéntes közreműködésével.
  

Az Alföldi Kéktúra kiírása

  

A túra útvonala: a túrához kiadott "Az Alföldi Kéktúra útvonala és igazolófüzete" című kiadvány (a továbbiakban füzet vagy igazoló füzet) térképein feltüntetett nyomvonalon haladó, a Tolna megyei Szekszárdtól a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sátoraljaújhelyig húzódó, 849 km hosszúságú, kék sávval    jelzett turistaút.
 

 A túra irányítója:
a Magyar Természetbarát Szövetség.

 

Ellenőrzőpontok: a füzet térképein bélyegzővel jelzett helyek, amelyek megnevezése az igazolás céljára bekeretezett részeknél található meg.

 

A teljesítés igazolása: a füzet megfelelő helyére beütött bélyegzéssel és keltezéssel történik. Valamennyi ellenőrző ponton kell pecsételni. Ennek hiányában, a pontot és személyt együtt ábrázoló, felismerhető fotók szintén igazolásul szolgálhatnak. Egy-egy túraszakasz megszakításakor a befejezést és az újrakezdést is igazolni kell.

 

A túra teljesítése: hatéves kortól bárki, bármely irányba, bármilyen szakaszokra bontva, gyalog, sível, vagy kerékpárral (vegyesen is) teljesítheti. A túra időpontja és időtartama tetszőleges. A túra többször is teljesíthető.

Az útvonal végigjárása után az igazoló füzetet a Magyar Természetbarát Szövetség Gyalogtúra Bizottságához (elsősorban), vagy a területileg illetékes természetbarát szövetséghez/bizottsághoz (másodsorban) kell eljuttatni, ahol a teljesítést ellenőrzik, igazolják és a jelvény kiadásáról intézkednek.

A teljesítés ellenőrzéséhez az eredeti füzet beküldése szükséges. Fénymásolt füzet nem elfogadható.

 

A túra útvonalát sem a megyei bizottságok/szövetségek, sem egyéb szervek, szervezetek, illetve egyének nem változtathatják meg. Az ilyen irányú javaslatokat, vagy igényeket az MTSZ Gyalogtúra Bizottságához kell eljuttatni.
 

Jó időt és jó túrázást kívánunk!

 


  

Tanácsok a túra teljesítéséhez

 

A túra tetszőleges szakaszolásban és irányban teljesíthető. Ez azt is jelenti, hogy a túrát nem kötelező ott folytatni, ahol az előző szakaszt a túrázó lezárta.


Bélyegezni azon a helyen (község, vasútállomás, turista- és erdészház, stb.) kell, ahol azt az igazoló füzet megfelelő bekeretezett rovata előírja.

 

Bélyegezésként az MTSZ által kiadott bélyegzők lenyomata, továbbá vasútállomásokon a MÁV bélyegzése szükséges. Megfelelő igazolás ezen kívül bármilyen bélyegző lenyomata, amelyen az adott település (hely) neve szerepel, valamint a sorszámozott TKM bélyegzők is.


A túrákra ajánlatos bélyegzőpárnát vinni magunkkal, mert a kihelyezett MTSZ Kéktúra bélyegzők festékellátása nem biztosítható.

A túramozgalom teljesítése csak a megadott módon igazolható GPS-szel rögzített trekk erre a célra nem alkalmas.

 
Amennyiben elháríthatatlan akadályoztatás miatt a kijelölt útvonalon nem lehet végigmenni (pl. bányaművelés, fakitermelés, csapadék okozta erózió, kerítés, stb.) kérjük, hogy ezt az MTSZ Gyalogtúra Bizottságának pontos helymegjelöléssel, haladéktalanul jelezzék.

Ugyancsak kérjük, hogy a túrák során tapasztalt hiányosságokat, gondokat, az MTSZ Gyalogtúra Bizottságával – lehetőleg írásban – közöljék. 

Mivel az útvonalon továbbra is előfordulhatnak változások, és a füzet ilyen szempontból történő folyamatos javítása megoldhatatlan, javasoljuk, túrára indulás előtt tájékozódjon a Kéktúra.hu weboldalon.


A 2011. évi adatok elavulhattak, friss információért látogass el a weblapra Kéktúra.hu